“Niet snoepen! Geen TV kijken overdag”. Als ouder van kinderen zijn we regelmatig bezig om grenzen te stellen aan het gedrag van onze kinderen. En we weten meestal ook wel dat we als ouders het goede voorbeeld moeten geven.
Maar dat dit ook zo werkt op de werkvloer realiseren mensen zich vaak niet. En dan vooral als leider natuurlijk. Want het voorbeeld van de leider wordt gevolgd door zijn medewerkers.
En dan niet alleen wat een leider zegt (was dat maar zo) maar vooral wat we een leider zien doen. Een leidinggevende die wil dat er initiatief getoond wordt door zijn medewerkers zal zelf het goede voorbeeld moeten geven.
Dat dit zo werkt is te verklaren met behulp van breinkennis. In ons brein bevinden zich de zogenaamde spiegelneuronen. Deze neuronen gaan aan het werk als we anderen iets zien doen. Je oefent dus onbewust door af te kijken bij iemand anders. Een ouder, een manager of bij een collega. En omdat ons brein geen verschil maakt tussen goede en slechte voorbeelden, oefent het de slechte voorbeelden net zo hard als de goede. Dus mopper je veel, heb je nooit tijd of ben je weinig collegiaal als leidinggevende dan heb je een grote kans dat je medewerkers dit gedrag onbewust met behulp van hun spiegelneuronen aan het oefenen zijn. Dus je kunt maar beter aardig, pro-actief en behulpzaam zijn als je dit ook van medewerkers verwacht. Oja en bij kinderen werkt het ook zo, ook zij volgen het goede voorbeeld van hun ouders en omgeving.
Wil je (meer) voorbeelden over de werking van spiegelneuronen voor leidinggevenden? Klik dan hier: www.breinleiderschap.nl
Of een opleiding volgen? Klik dan hier: neuroleiderschap -van brein naar gedrag-
Geef een reactie